Copyright © Be More
Design by Dzignine
Saturday, April 1, 2017

Tyúkanyó horgolt tojástartóA test félpálcával van horgolva, a tojástartók rövidpálcával, az alja pedig egyráhajtásos pálcával. Ennél a mintánál tévedni szabad, egyedül a tojástartók kell a tojásnak megfelelő méretűek legyenek, úgyhogy nagyon kellemes órákat kívánok eltölteni mindenkinek, aki a húsvéti asztalára, vagy akár ajándékként horgolja meg a tyúkanyó tojástartót.

Az alapminta/ ötlet a következő videóról van:Szükséges anyagok:

2,5 mm horgolótű, hozza találó fonal – én itt krém, fehér, sárga és piros színeket használtam
Anyag a kitöméshez
Biztonsági szem- ha nincs akkor fekete fonallal helyettesíthető
Kartonpapír


Rövidítések:
RP- rövidpálca
FP- félpálca
EP- egyráhajtásos pálca
Szap- szaporítás
F-fogyasztás
KSZ- kúszószem

A test:
A testet soronként horgoljuk, minden sor végét kúszószemmel összekötjük a sor elejével, majd 1 láncszemet horgolunk a sor elején – magasításhoz.
12 láncszemmel kezdünk, összekötjük kúszószemmel körré.
1 sor: 1 LSZ,28 FP a körbe, KSZ
2 sor: 1 LSZ,(6 FP, szap)*4, KSZ (32)
3-5 sor: 1 LSZ, 32 FP , KSZ
6 sor: 1 LSZ, szap minden pálcába, KSZ (64)
7-8 sor: 1 LSZ, 64 FP, KSZ
9 sor: 1 LSZ, (4*1 FP, Szap) ismételjük, az utolsó négy pálcába FP, KSZ (76)
10-18 sor : 1 LSZ, 76 FP, KSZ

Elkezdjük horgolni a tyúk farkát: 14 pálcából indulunk ki, a két oldalán apasztunk, viszont az apasztáshoz rövidpálcákat használunk, úgy szebb lesz, mint félpálcával. Tehát a két szélén levő pálcát, amit egybe veszünk- rövidpálcaként horgolunk.
19 sor: 1 LSZ, 7 KSZ, 1 LSZ, megfordulunk
20 sor: 14 FP, 1 LSZ, megfordulunk
21 sor: F, 10 FP, F, 1 LSZ, megfordulunk
22 sor: F, 8 FP, F, 1 LSZ, megfordulunk
23 sor: F, 6 FP, F, 1 LSZ, megfordulunk
24 sor: F, 4 FP, F, 1 LSZ, megfordulunk
25 sor: F, 2 FP, F, 1 LSZ, megfordulunkA munkánk egyik oldalát a másikra helyezzük, úgy, hogy a tyúk farka a végére essen, egyik oldala teljesen fedje a másikat. A fejnek való részt megjelöljük magunknak éspedig mindkét oldalon az első 10 pálcára van szükségünk, összesen 20 pálcára.Felveszünk 1 LSZ-et, majd a farkát fentről a test felé összehorgoljuk rövidpálcával. Kitömjük a farkát.
A tyúk hátát elkezdjük összehorgolni, kb 10 rövidpálca után kitömjük a tyúkot- figyeljünk arra, hogy a legelső 8 sorunk teljesen lapos maradjon.


Horgolunk tovább az előbbi megjelölt pálcáig, kitömjük tovább a tyúkot, majd elkezdjük meghorgolni a fejét. Félpálcával meghorgoljuk a 20 pálcát, amikor a végére érünk horgolunk tovább a 20 pálca legelső pálcájába, körbe dolgozunk most, magasítás nélkül, a sorokat nem kell itt kúszószemmel összekötni.


Horgolunk fel 6 sort. Betesszük a biztonsági szemet – ha nincs, akkor szemeket hímzünk fekete fonallal. Kitömjük a fejet, egymásra rakjuk a két oldalt, összehorgoljuk rövidpálcával. Elkezdjük díszíteni: a tarajához: a fej közepétől előre haladunk: (1 LSZ, 1 EP, 3*1 kétráhajtásos pálca, EP, RP) egy pálcába, kihagyunk egy pálcát, a következőbe 1 RP, kihagyunk egy pálcáta, majd a következő pálcába: (EP, 3*kétráhajtásos pálca, EP), kihagyunk egy pálcát, RP a következőbe, majd KSZ a következőbe. Elvágjuk a fonalat, eldolgozzuk.
A csőre: két pálcába dolgozunk: (1 LSZ, 1 RP) egy pálcába, pikó, a következő pálcába: (1 RP, 1 KSZ)
A csőr alatti rész: (1 LSZ, EP, 1 LSZ, KSZ) megfordulunk, a mellette levő pálcába lentről felfele haladva (1 LSZ, EP, 1 LSZ, KSZ)


A farok díszítése: fentről lefele a hetedik sorba kezdünk, kb a tyúk közepétől. Felfele haladunk a sorokba, két pálca eltéréssel. Rövidpálcákat horgolunk, amit 3 láncszem választ el. Mindkét oldalon 8 rövidpálcánk, 7 láncszemcsoportunk kell legyen, egymással szépen párhuzamosan, amit a farok tetején ugyancsak három láncszem köt össze. Összesen 16 rövidpálcánk van, 3 láncszemmel összekötve

A díszítés tovább:
1 sor: a láncszemcsoportba jönnek: (2 LSZ, 6 EP), RP, 7EP, RP, 7 EP, RP, 7 EP, 7 EP, 7 EP, RP, 7 EP, RP, 7 EP, RP, 7 EP, 2LSZ, megfordulunk
2 sor: 2 EP, (EP, LSZ, EP), 3 EP, RP az előző sor rövidpálcája elé, RP az előző sor rövidpálcája után, * /3EP, (EP, LSZ, EP), 3 EP/ RP az előző sor rövidpálcája elé, RP az előző sor rövidpálcája után. Ismételjük a *-tól. A farkánál levő 7-7-7 egyráhajtásos pálcánk közé horgolunk egy rövidpálcát.
3 sor: 1LSZ, 1 KSZ, 2 RP, 1RP az előbbi sorunk láncszemébe, pikó, 2 RP, 2 KSZ, majd ismételjük: (2 KSZ, 2 RP, 1 RP az előbbi sorunk láncszemébe, pikó, 2 RP, 2 KSZ)


Tojástartó

Ahogy elkészítünk egyet helyezzünk bele tojást és próbáljuk ki mennyire megfelelő. Ha nem elég szoros/ vagy túl szoros még egy- két pálcával kevesebbel/ többel dolgozhatunk.

Egyik egyszerűbb verzió:
1 sor: 8 láncszemből álló alapkörbe 26 EP-t horgolunk.
2-6 sor: 26 EP

Ahogy én készítettem:
1 sor: 2 LSZ, a legelső láncszembe horgolunk 6 RP-t, KSZ-el összekötjük a sort
2 sor: 1 LSZ, szap minden szembe, KSZ (12)
3 sor: 1 LSZ, (szap, RP)*6, KSZ (18)
4 sor: 1 LSZ, (szap, 2*1 RP), KSZ (24)
5 sor: 1 LSZ, a szemek hátsó hurokjába: 24*1 RP 


6-10 sor: 1 LSZ, 24*1 RP

A tojástartókat rövidpálcával összehorgoljuk, éspedig először a belső kört- minden nyolcadik pálcához hozzahorgoljuk a következő tartót, majd horgolunk azon tovább rövidpálcával, a nyolcadik pálcát újból összehorgoljuk egy következő tartóval. A legutolsót a legelsőhöz csatoljuk, majd a külső kört is meghorgoljuk.

A tyúk talpát készítjük el éspedig: a nyolcadik sorba horgolunk, minden harmadik szembe felveszünk egy rövidpálcát, három láncszemet.

1 sor: 2 LSZ, 4 EP minden láncszemcsoportba, KSZ
2 sor: 2 LSZ, EP minden pálcába, KSZ
3 sor: 2 LSZ, (szap, 3*EP)- ismételjük KSZ
4 sor: 2 LSZ, EP minden pálcába, KSZ
5 sor: 2 LSZ, szap, 4*1 EP, KSZ

Most van szükségünk a kartonpapírra- a tyúk aljához mérjük, megfelelő méretet vágunk ki, egyenletes kell legyen. Inkább kicsivel nagyobbra vágjuk most, jól kinyújtva legyen az alsó rész. Később formára igazítjuk, de jobb, ha nagyobb méretet vágunk ki előre.

6 sor: 1 LSZ, RP a szemek hátsó hurkába
7 sor: 1 LSZ+ 3 LSZ, kihagyunk két pálcát, (RP, 3 LSZ, kihagyunk két pálcát)- ismételjük sor végéig, KSZ

Behelyezzük a kartonpapírt, méretre igazítva azt.


8 sor: ( 2 LSZ, RP) ismételjük minden láncszemcsoportba
9 sor: (1 LSZ, RP) ismételjük minden láncszemcsoportba

A kartont bármikor kivehetjük utólag, ha esetleg ki szeretnénk mosni a tartót, vagy ha ki szeretnénk cserélni a kartont. Friss kartonpapírt használhatunk bármikor- megfelelő méretre szabva.

Megfordítjuk, rávarrjuk a tojástartókat, kedvünk szerint díszítjük kis virágokkal.


Kellemes horgolást!
Berényi Regina

0 comments:

Post a Comment