Copyright © Be More
Design by Dzignine
Wednesday, February 8, 2017

Ananász-Páva válkendő







Ennek a csodálatos válkendőnek az eredeti mintáját ITT lehet letölteni. Már rég beleszerettem a kendőbe és nagyon várom már, hogy alkalmam legyen meghorgolni. Addigis megosztom Veletek az általam fordított magyar változatot:


Közepétől kezdjük, majd, amikor kész a kendőnk, pikó-szegéllyel körbehorgoljuk. 6,5-es horgolótűvel dolgozunk, megfelelő fonallal.



Magyarázatok:


LSZ- láncszem
RP- rövidpálca
EP- egyráhajtásos pálca
V-minta: EP, 2 LSZ, EP
Kezdő CL: 3LSZ, (ráhajtás, pálcába beszúrunk, felhúzzuk a hurkot, ráhajtás, két ráhajtáson áthúzunk) ismételjük kétszer, ráhajtás, áthúzzuk a megmaradt ráhajtásokon.
CL: (ráhajtás, pálcába beszúrunk, felhúzzuk a hurkot, ráhajtás, két ráhajtáson áthúzzuk) ismételjük háromszor, ráhajtás, áthúzzuk a megmaradt ráhajtásokon.
Dupla CL: (CL, 2 LSZ, CL)
Tripla CL: (CL, 2 LSZ, CL, 2 LSZ, CL
Pikó: 3 LSZ, kúszószem az első LSZbe.
Amikor azzal találkozunk, hogy az LSZ-be horgolunk, az a láncszemek összességét jelenti: Pl. 3 LSZ által keletkezett résbe dolgozunk, vagy legyen az 5-ös láncszemcsoport. Nem magába a láncszembe horgolunk, hanem az általa keletkezett résbe. A sorok végén- amikor összesíti a pálcák, láncszemek számát: a LSZ szám az LSZ csoport számra érvényes.

Kendő

12LSZ, kúszószemmel kört készítünk

1: 3 LSZ (EPnak számít), 12 EP a körbe, forduljunk meg. (13 EP)

2: 4 LSZ (EP+ 1 LSZnek számít) (EP a köv. EP-be, in next dc, 1LSZ) az utolsó EP-ig, EP az utolsó EP-ba, forduljunk meg. (13 EP, 12 LSZ)

3: 5 LSZ (EP+ 2 LSZ-nek számít) ( EP a köv. EP-be, 2 LSZ) az utolsó EP-ig, EP az utolsó EP-ba, forduljunk meg. (13EP, 12 LSZ)

4: 6 LSZ (EP+ 3 LSZ-nek számít) (EP a köv. EP-be, 3 LSZ) az utolsó EP-ig, EP az utolsó EP-ba, forduljunk meg (13 EP, 12 LSZ)

5: 5 LSZ (EP+ 2 LSZ-nek számít), EP ugyanabba a pálcába, (2 LSZ, EP a köv. EP-ba, 2LSZ, V-minta a köv. pálcába) a végéig ismételjük – (7 V minta, 6 EP)

6: Kúszószem a V-minta közepébe, Kezdő CL ugyanoda, 2 LSZ, CL ugyanoda, (3 LSZ, EP a köv. EP-be, 3 LSZ, Dupla CL a köv. V-mintába) a végéig, forduljunk meg. (7 Dupla CL, 6 EP)

7: Kúszószem a Dupla CL közepébe, Kezdő CL ugyanoda, 2 LSZ, CL ugyanoda, (4 LSZ, EP a köv. EP-ba, 4 LSZ, Dupla CL a köv. Dupla CL-be) a végéig, forduljunk meg. (7 Dupla CL, 4 EP)

8: Kúszószem a Dupla CL közepébe, Kezdő CL ugyanoda, 2 LSZ, CL ugyanoda, (5 LSZ, EP a köv. EP-ba, 5 LSZ, Dupla CL a köv. Dupla CL-be) a végéig, forduljunk meg. (7 Dupla CL, 6 EP)

9: Kúszószem a Dupla CL közepébe, Kezdő CL ugyanoda, 2 LSZ, CL ugyanoda, (5 LSZ, V-minta a köv. EP-ba, 5LSZ, Dupla CL a köv. Dupla CL-be) a végéig, forduljunk meg. (7 Dupla CL, 6 V-minta)

10: Kúszószem a Dupla CL közepébe, Kezdő CL ugyanoda, 2 LSZ, CL ugyanoda, {5LSZ, (EP, 2LSZ, EP) a köv. V-mintába, 5 LSZ, Dupla CL a köv. Dupla CL-be } a végéig, forduljunk meg. (7 Dupla CL, 6 LSZ)

11: Kúszószem a Dupla CL közepébe, Kezdő CL ugyanoda, 2 LSZ, CL ugyanoda,{5LSZ, (2 EP, 2LSZ, 2 EP) a köv. LSZbe, 5 LSZ, Dupla CL a köv. Dupla CL-be} a végéig, forduljunk meg–( 7 Dupla CL, 6 LSZ)

12: Kúszószem a Dupla CL közepébe, Kezdő CL ugyanoda, 2 LSZ, CL ugyanoda, {5 LSZ, (3 EP, 3LSZ, 3 EP] a köv. LSZ-be, 5LSZ, Dupla CL a köv. Dupla CL-be} a végéig, forduljunk meg. – (7 Dupla CL, 6 LSZ)

13: Kúszószem a Dupla CL közepébe, Kezdő CL ugyanoda, 2 LSZ, CL ugyanoda, (5LSZ, 7 EP a köv. LSZbe, 5 LSZ, Dupla Cl a köv. Dupla CL-be) a végéig, forduljunk meg –( 7 Dupla CL, 6 *7-EP csoport)

14: Kúszószem a Dupla CL közepébe, Kezdő CL ugyanoda, 2 LSZ, CL ugyanoda,{5LSZ, (EP a köv. EP-ba, 1 LSZ ) *6, EP a köv. EP-ba, 5 LSZ, Dupla CL a köv. Dupla CL-be} a végéig, forduljunk meg– (7 Dupla CL, 36 LSZ)

15: Kúszószem a Dupla CL közepébe, Kezdő CL ugyanoda, 2 LSZ, CL ugyanoda,{6 LSZ, (RP a köv. LSZ-be, 5 LSZ)*5, RP a köv. LSZ-be, 6 LSZ, Dupla CL a köv. Dupla CL-be} a végéig, forduljunk meg – (7 Dupla CL, 30 LSZ)

16: Kúszószem a Dupla CL közepébe, Kezdő CL ugyanoda, 2 LSZ, Dupla CL ugyanoda, {6 LSZ, (RP a köv LSZ-be, 5 LSZ) *4 , RP a köv LSZbe, 6 LSZ, Tripla CL a köv. Dupla CL-be} a végéig, forduljunk meg. – (7 Tripla CL, 24 LSZ)

17: Kúszószem a köv. Dupla CL-be, Kezdő CL ugyanoda, 2 LSZ, CL ugyanoda, 2 LSZ, Dupla CL a köv. LSZbe, { 6LSZ, (RP a köv. LSZbe, 5 LSZ)* 3, RP a köv. LSZbe, 6 LSZ, dupla CL a köv. LSZbe, 2 LSZ, dupla CL a köv. Lszbe} a végéig, forduljunk meg – (14 Dupla CL, 18 LSZ)

18: Kúszószem a Dupla CL közepébe, Kezdő CL ugyanoda, 2 LSZ, CL ugyanoda, 2 LSZ (EP, 3LSZ, EP] a köv LSZbe, Dupla CL a köv. Dupla CL-be{6 LSZ, (RP a köv. LSZbe, 5 LSZ)* 2, RP a köv. LSZ-be, 6LSZ, Dupla CL a köv. Dupla Cl-be, 2 LSZ, (EP, 3LSZ, EP) a köv. LSZbe, 2LSZ, Dupla CL a köv. Dupla CL-be} az utolsó LSZ-ig és Dupla CL-ig, (EP, 3LSZ, EP) a LSZbe, Dupla CL a Dupla CL-be, forduljunk meg. – (14 Dupla CL, 12 LSZ)

19: Kúszószem a Dupla CL közepébe, Kezdő CL ugyanoda, 2 LSZ, CL ugyanoda (9 EP a köv. LSZ-be, Dupla CL a Dupla CL-be, 6 LSZ, RP a köv. LSZbe, 5 LSZ, RP a köv. LSZ-be, 6 LSZ, Dupla CL a köv. Dupla CL-be) az utolsó LSZ-ig és Dupla CL-ig, 9 EP a köv. LSZbe, Dupla CL a köv. Dupla CL-be, forduljunk meg – (14 Dupla CL, 7* 9-EP csoport)

20: Kúszószem a Dupla CL közepébe, Kezdő CL ugyanoda, 2 LSZ CL ugyanoda, 2 LSZ {(EP a köv. EP-ba. 1 LSZ)* 8, EP a köv. EP-ba, 2LSZ, Dupla CL a köv. Dupla CL-be, 5LSZ, RP a köv. LSZbe, 5 LSZ, Dupla CL a Dupla CL-ba} az utolsó 9 EP-s csoportig (EP a köv. EP-ba, 1 LSZ)* 8, EP a köv. EP-ba, 2 LSZ, Dupla CL a köv. Dupla CL-be, forduljunk meg–( 14 Dupla CL, 56 LSZ)

21: Kúszószem a köv. Dupla CL-ba, Kezdő CL ugyanoda, 2 LSZ, CL ugyanoda {5LSZ, (RP a köv. LSZ-be, 5 LSZ)* 7, RP a köv. LSZ-be, 5 LSZ, Dupla CL a köv. Dupla CL-be, 3 LSZ, EP a RP-ba, 3 LSZ, Dupla CL a Dupla CL-ba} az utolsó EP+LSZ csoportig, (RP a köv. LSZ-be, 5 LSZ)* 7, RP a köv. LSZ-be, 5 LSZ, Dupla CL a köv. Dupla CL-be, forduljunk meg – 14 Dupla CL, 56 RP

22: Kúszószem a Dupla CL közepébe, Kezdő CL ugyanoda, 2 LSZ, CL ugyanoda {6LSZ, hagyjuk ki a köv. LSZ+RP-t, (RP a köv. LSZ-be, 5 LSZ)* 6, RP a köv. LSZ-be, 6 LSZ, Dupla CL a Dupla CL-be, 1 LSZ, Dupla CL a Dupla CL-be}az utolsó RP+LSZ csoportig, 6 LSZ, kihagyjuk a köv. LSZ+RP-t (RP a köv. LSZ-be, 5 LSZ)* 6 , RP a köv. LSZ-be, 6 LSZ, Dupla CL a Dupla CL-ba, forduljunk meg. – (14 Dupla CL, 49 RP)

23: Kúszószem a Dupla CL közepébe, Kezdő CL ugyanoda, 2 LSZ, CL ugyanoda { 6LSZ, (RP a köv. LSZ-be, 5 LSZ )*5, RP a köv. LSZ-be, 6LSZ, Dupla CL a Dupla CL-ba, Dupla CL a köv. Dupla CL-ba} az utolsó RP+LSZ csoportig, 6 LSZ, (RP a köv. LSZ-be, 5 LSZ)*5, RP a köv. LSZbe, 6 LSZ, Dupla CL a köv. Dupla CL-ba, forduljunk meg. – (14 Dupla CL, 42 RP)

24: Kúszószem a Dupla CL-be, Kezdő CL ugyanoda, 2 LSZ, CL ugyanoda {6 LSZ, (RP a köv. LSZ-be, 5 LSZ)*4, RP a köv. LSZ-be, 6 LSZ, Dupla CL a köv. Dupla CL-ba, 3 LSZ, Dupla CL a köv. Dupla CL-ba}az utolsó RP+LSZ csoportig, 6 LSZ, (RP a köv. LSZ-be, 5 LSZ)* 5, RP a köv. LSZ-be, 6 LSZ, Dupla CL a köv. Dupla CL-ba, forduljunk meg. – (14 Dupla CL, 35 RP)

25: Kúszószem a Dupla CL-be, Kezdő CL ugyanoda, 2 LSZ, CL ugyanoda {8LSZ, (RP a köv. LSZ-be, 5 LSZ)*3, RP a köv. LSZ-be, 8 LSZ, Dupla CL a Dupla CL-ba, 6 LSZ, Dupla CL a Dupla CL-ba} az utolsó RP+RP csoportba 8 LSZ (RP a köv. LSZ-be, 5 LSZ)*3, RP a köv. LSZ-be, 8 LSZ, Dupla CL a köv Dupla CL-ba, forduljunk meg. – (14 Dupla CL, 28 RP)

26: Kúszószem a Dupla CL-be, Kezdő CL ugyanoda, 2 LSZ, CL ugyanoda {8 LSZ, (RP a köv. LSZ-be, 5 LSZ)*2, RP a köv. LSZ-be, 8 LSZ, Dupla CL a köv. Dupla CL-ba, 5 LSZ, RP a köv. LSZ-be, 5 LSZ, Dupla CL a köv. Dupla CL.-ba} az utolsó RP+LSZ csoportig, {8LSZ, (RP a köv. LSZ, 5 LSZ* 2, RP a köv. LSZ, 8 LSZ, Dupla CL a köv. Dupla CL-ba, forduljunk meg– (14 Dupla CL, 21 RP)

Megjegyzés: innentől minden Ananász-t küldön horgolunk meg, a következőképpen:

Első rész:

27: Kúszószem a Dupla CL közepébe, Kezdő CL ugyanoda, 2 LSZ, LC ugyanoda, 7 LSZ, Rp a köv LSZ-be, 5 LSZ, RP a köv. LSZ-be, 7 LSZ, Dupla CL a köv. Dupla CL-be, forduljunk meg.

28: Kúszószem a Dupla CL közepébe, Kezdő CL ugyanoda, 2 LSZ, CL ugyanoda, 6 LSZ, RP a köv. LSZ-be, 6 LSZ, Dupla CL a köv. Dupla CL-ba, forduljunk meg.

29: Kúszószem a Dupla CL közepébe, Kezdő CL ugyanoda, 2 LSZ, CL ugyanoda, 3 LSZ, EP a RP-ba, 3 LSZ, Dupla CL a Dupla Cl-be, forduljunk meg.

30: Kúszószem a Dupla CL közepébe, Kezdő CL ugyanoda, 2 LSZ, CL ugyanoda, hagyjuk ki: (LSZ, EP, LSZ), Dupla CL a köv. Dupla CL-be, forduljunk meg.

31: Kúszószem a Dupla CL közepébe, Kezdő CL ugyanoda, CL a köv. Dupla CL-ba, dolgozzuk el a szálat.

Második:

Hagyjuk ki a 26. sor köv. (LSZ, RP, LSZ) csoportját, vegyük fel a fonalat a köv. Dupla CL közepébe, és ismételjük meg a 27-31 sorokat.

Ugyanígy horgoljuk meg a 3-8-as ananászt is.

Pikó szegély:
A kezdő gyűrűbe vegyük fel a fonalat kúszószemmel.
1: 1 LSZ, RP ugyanoda, Pikó, 1 LSZ, RP ugyanoda, 1 LSZ, ( RP a köv. sorba, pikó, 1 LSZ) a sál periméterén végig, az ananászokat is belevéve.

Kellemes horgolást!
Berényi Regina

0 comments:

Post a Comment